Det finns ett gäng attribut (egenskaper) man kan använda sig av för att bestämma hur texten ska se ut. Det fetmarkerade är attributet och de kursiva är de värden man kan använda sig av inuti attributet.

  • color - Bestämmer färg på texten. Färgen skriver man ut antingen som en hex-kod eller med standardnamnet på färgen. Det kommer att dyka upp en artikel om färger så småningom.
  • direction - Bestämmer textens riktning. ltr eller rtl, d.v.s. left to right eller right to left.
  • letter-spacing - Ökar eller minstar avståndet mellan bokstäver/tecken. normal ger ett normalt avstånd och en bredd (t.ex. 12px eller -0.5px) ökar eller minskar avståndet.
  • line-height - Bestämmer avståndet på höjden mellan texten vilket syns mer om du skrivit flera rader. normal ger ett normalt avstånd, ett nummer (t.ex. 1.4) multipliceras med textstorleken för att bestämma avståndet, höjd (t.ex. 14pt) bestämmer ett exakt avstånd, % (t.ex. 140%) bestämmer avståndet i procent av textstorleken.
  • text-align - Bestämmer var texten ska befinna sig någonstans. left (texten kommer till vänster. brukar vara det automatiskt även om man inte använder text-align), right (texten kommer till höger), center (texten blir centrerad), justify (avståndet justeras mellan varje ord så att varje rad börjar och slutar på samma ställe.
  • text-decoration - Dekorerar texten. none (så som 'normal' text ser ut), underline (ger en linje under texten), overline (ger en linje över texten), line-through (ger en linje genom texten), blink (får texten att blinka. Obs! Detta är väldigt irriterande för ens besökare så det rekommenderas ej. Det funkar inte i Internet Explorer).
  • text-indent - Indrag för texten från vänsterkanten/marginalen. längd (t.ex. 20px, 1cm eller -20px. 0px är det 'normala'), % (t.ex. 5%) bestämmer ett indrag i procent av bredden i det område texten är.
  • text-transform - Bestämmer över textens gemener och versaler (små och stora bokstäver). none är det 'normala', capitalize gör första bokstaven i varje ord till versal, uppercase gör alla bokstäver till versaler, lowercase gör alla bokstäver till gemener.
  • word-spacing - Bestämmer avståndet mellan ord. normal är det 'normala', längd (t.ex. 20px eller -20px) ökar eller minskar avståndet.

Exempel:
Jag har i exemplet valt att ge stycket (p) lite attribut. Röd färg på texten, endast versaler, ett ordavstånd på 25px och att texten är centrerad är summan av kardemumman.

p {
color: #FF0000;
text-transform: uppercase;
word-spacing: 25px;
text-align: center;
}

Såhär blir stycket


Det är väldigt viktigt att man efter attributet har kolon (:) och efter värdet semi-kolon (;) för att det ska fungera.


» Gå vidare till information om de grundattribut som används mest (typsnitt, storlek etc).
>> KNORKAN

Tack för hjälpen! Din blogg är grym.

2011-01-05, 19:24:21 - URL: http://knorkan.blogg.se/
>> Emmeline

Hej! Jag undrar hur jag går till väga om jag vill att min rubriker ska se ut såhär: http://coconutmilkshake.blogg.se/Kramar!

2011-11-29, 10:34:10 - URL: http://queenemme.blogg.se/
>> LOSAN.se

Svar till EMMELINE: Du går in i stilmallen och skriver in följande för inläggsrubrikerna (vanligen det som kallas h3):font-family: "courier new";

letter-spacing: -5px;Letter-spacing är alltså det som "drar ihop" bokstäverna. Du väljer avståndet mellan varje tecken. Testa att ändra värdet lite (istället för -5px) så hittar du säkert något fräckt! :)

2011-11-29, 23:06:59 - URL: http://www.losan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: