Först och främst vill jag ha sagt att det är betydligt enklare att använda sig utav stylesheets, d.v.s. css, istället för att meka med <font>Text</font> på varje sida. Det blir lätt bara trassligt och till sist stämmer inget av koden (det gäller att ha tungan rätt i mun när det gäller det här). Jag har även läst att <font> planeras att så småningom försvinna ur html, hur pass tillförlitligt detta nu är. Tolka mig inte fel nu, jag använder mig själva ganska mycket utav denna tag.

Eftersom man på blogg.se har en stilmall (style.css) att ändra i kommer följande text att handla om hur man ändrar stil på text i den stilmallen.

  • color - Bestämmer färg på texten. Färgen skriver man ut antingen som en hex-kod eller med standardnamnet på färgen. Det kommer att dyka upp en artikel om färger så småningom.

    Exempel på hur det skrivs:

    .entrybody {
    color: black;
    }


    Har ni läst min genomgång av stilmallen så vet ni att .entrybody är texten i inläggen.


  • font-size - Textstorlek. Man kan välja från 1 (minsta) till 7 (största). Standardstorleken är 3. Det finns även andra storleksenheter man kan använda sig av, pt (points), px (pixlar), em (ems) och % (procent). Med alla de sistnämnda enheterna har man mer valmöjligheter eftersom dessa inte begränsas av 7 alternativ utan man kan välja i princip vilken storlek som helst.

    Här kommer en jämförelse med de vanligaste storlekarna (enligt vad jag stött på) för att se hur de olika enheterna förhåller sig till varandra:



    Dessvärre är detta inget som är helt tillförlitligt, utan hur stor texten är kan variera lite beroende på vilken dator och browser/webbläsare som läsaren använder.

    Exempel på hur det skrivs:

    .entrybody {
    font-size: 10 pt;
    }



  • font-family (kallas i html för font-face) - Bestämmer vilket typsnitt/teckensnitt/font som kommer att användas i texten innanför font-tagen. För din egen del funkar det med vilket typsnitt du än har installerat på datorn, men tänk på att de som läser din blogg/hemsida inte ser det på samma sätt om de själva inte har samma typsnitt på sin dator. Har de inte det så är det standardfonten Times New Roman de ser texten i.

    Ett alternativ är att välja några stycken liknande, utifall att läsaren inte har det huvudsakliga typsnittet, så har du ändå kontroll över vilket typsnitt som visas. Det görs på följande sätt:

    .entrybody {
    font-family: Bookman Old Style, Book Antiqua, Garamond;
    }


    Där Bookman Old Style är den font som helst ska visas, i andra hand Book Antiqua, och i tredje hand Garamond. Vill du bara att ett typsnitt ska användas och inga alternativa, skriver du bara ett namn.


    Jämförelse med hur det ser ut om man bara vill ändra en viss text i en kodmall (ska ej användas i stilmallen!):

    <font face="Bookman Old Style, Book Antiqua, Garamond
    ">Text här</font>


    De vanliga typsnitten som i stort sett finns på alla datorer, pc som mac, är följande:
    Notera att namnen ibland skiljer sig lite mellan mac och pc. Pc-namn står först, därefter mac-namn och sist namnet på "familjen" om typsnittet tillhör (i en familj tillhör liknande fonts).



    Obs!
    Symboliska typsnitt visas bara i Internet Explorer, i andra webbläsare visas substitut. Fast typsnittet Symbol funkar i Opera och Webdings i Safari.

    Här hittar ni en lång och trevlig lista med typsnittet som finns i OS X (Mac).

    Lista med typsnittet som finns för de som har Windows (PC).


    Om ni vill veta mer om de olika typsnittsfamiljerna:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_typefaces



» Gå vidare till information om övriga attribut.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: